Hoofdstuk II – Huwelijk met Clementine – Blankenberge

Teruggekomen naar Aalst trouwt hij op 14 november 1889 met zijn jeugdvriendin Maria Clementine ‘Clemmeke’ Limpens, winkeliersdochter.  Net als Valerius, haar ‘Valleke’, is zij, ‘Clemmeke’, van de vrijgevochten, eigenzinnige stempel. Het zou mettertijd een prachtig huwelijk worden, vol eerbied voor elkaar, vol tederheid en verstandhouding, waarbij ze lief en leed, zoals dikwijls honger en kou, hebben gedeeld.

Zo beschrijft Gustave van de Woestyne hen als twee mensen die aan elkaars gezelschap genoeg hadden, die stil en rustig naast elkaar konden zitten nietsdoen, “hand in hand”, met hun rug tegen een muur.
Na een paar maand inwoning bij Clementines vader en stiefmoeder, in de toenmalige Vaartstraat 30 te Aalst, zet het jonge paar, beiden tweeëntwintig, koers naar Blankenberge.

Gewapend met de voor die tijd meer dan indrukwekkende som van veertigduizend francs, (Clementines ‘bruidsschat’?), willen ze een kruidenierswinkel beginnen in de Vissersstraat. Ze zullen te Blankenberge wonen van 15 januari 1890  tot 8 augustus 1891. Eerst in de Vissersstraat 45 (nu 47) van 15 januari tot (hoogstwaarschijnlijk) 15 november 1890.  En vanaf dan in de Weststraat 25 (nu 23) tot 8 augustus 1891.

In de toen al zeer drukke Vissersstraat vonden ze aanvankelijk in nummer 45 het geschikte huis voor zowel Clementines als Valerius’ voorgenomen activiteiten. Het was: “Een HUIS met verdieping, op het gelijkvloers een Winkel met een grote Vitrine, Bijgebouwen, Koer en groot Atelier; op de verdieping, 4 Kamers, 6 Mansardekamers en Zolder; kadastraal sectie A, N° 364A, oppervlakte  1a 23ca”. Dit huis was eigendom van Maria De Meulenaere uit Blankenberge. 
En zowel Clementine (‘winkelierster’) als Valery (‘kunstschilder’) zagen de zaken groots. Zoals moge blijken uit de advertenties die ze vanaf het tweede nummer tot het einde van het seizoen 1890 in La Vigie de la côte (LVDLC)  plaatsten: Clementine met
“Maison C. Limpens”

Maison Limpens op p. 4 ( LVDLC 1890)

Valery met de diagonale tekst “Leçons de dessin et de peinture”  p.6

De advertentie met de lange opsomming van de koopwaar uit Clementines kruidenierswinkel claimde al meteen “Concurence [sic] Impossible”. Een uitdaging aan  Maison Ergo uit dezelfde straat nr. 1 dat een groter aanbod had? Of wilden ze ook al optornen tegen de Delhaize Frères et Cie (Le Lion ) op het Marktplein (nu Manitobaplein) dat nog een veel groter aanbod had met toen al 190 vestigingen in België?

Naast het thuisbezorgen  van de koopwaar boden de De Saedeleers ook gemeubileerde en   ongemeubileerde   kamers te huur  aan.

In april 1890, enkele maanden na hun aankomst in Blankenberge, kwam een zekere August T’Joncke bij hen (in)wonen. Deze werkman kwam uit Aalst en was een tijdgenoot van De Saedeleer. Zijn rol met betrekking tot de De Saedeleers is niet duidelijk. Was hij (hun) klusjesman, ‘porteur à domicile’ of huurde hij bij hen enkel een kamer?

Lees verder in Hoofdstuk 3.